UCB Willard Hall

Details

Location: Boulder, CO
Size: 96,000 SF
Owner: University of Colorado Boulder
Market: Higher Education
Architect: Architectural Workshop

Description

This project included the complete renovation and re-commissioning of the existing 96,000 square foot, 5-story Willard Residence Hall which was originally constructed in the 1950’s. During the course of the building’s existence, the University converted the north half of all floors of the building to administrative office space. The purpose of this project was to re-commission the entire facility back to student housing to meet the increasing housing needs of the University. The project scope of work included the complete renovation of all 243 double occupancy student rooms (486 student beds) with new gypsum board wall assemblies, paint, vinyl plank flooring, window coverings, closets and millwork, electrical systems, communications, and fire life safety / mass notification emergency systems. A new main entry lobby with residence hall administration offices, a 24-hour help and information desk, student lounge, study lounge, and laundry facility was also constructed. The building’s steam system was upgraded from pneumatic controls to new DDC controls and associated valves that integrate the steam system into the building and campus building automation system. Sixteen new gang restroom and shower areas and eight new single ADA restroom and shower rooms were constructed with all new plumbing systems and fixtures, electrical systems and lighting, full height wall tile, mosaic floor tile, and new solid surface showers, vanity areas, and new restroom partitions and bath accessories. All existing stairwells were brought into compliance with current life safety codes by adding new emergency lighting, fire alarm, fire sprinkler, fire rated wall assemblies, and rated doors at each landing. The five existing 5-story HVAC shafts were brought up to current life safety codes by providing all new ductwork with compliant fire smoke dampers and new fire-stop systems at each floor.

Translate »